Wat is het verschil tussen een shampoobar en een haarzeep?

Geplaatst op: Nov 25, 2022

Categorieën: Bon Sens

Auteur: Rosa Kleve

Deze vraag krijgen we zo vaak binnen, dat ik er speciaal een blog aan heb gewijd.

Wat is haarzeep?

Haarzeep is een vast blok zeep, meestal rechthoekig, speciaal geformuleerd voor je haar. Ze worden precies hetzelfde gemaakt als 'gewone' zeepblokken voor je lichaam, alleen de formulering is anders, want deze wordt speciaal op haartype gemaakt. In een haarzeep zitten geen sulfaten en conservering.

Je haar wassen met haarzeep is niet vanzelfsprekend. Het duurt vaak enkele weken voordat je haar hieraan gewend is en veel mensen kunnen er nooit aan wennen. Haarzeep reinigt niet met sulfaten en daarom kan je haar na het wassen nog wat vet aanvoelen. Haarzeep heeft bovendien een pH-waarde van ongeveer 8.

Wij maken al onze zepen dus ook de haarzeep volgens de zogenaamde cold process methode:

Plantaardige olie en boters worden gemengd met loog (een mengsel van water met natriumhydroxide). Dit gebeurt op lage temperatuur, niet hoger dan 35 graden. Wanneer we beide mengsels bij elkaar voegen, start het verzepingsproces. Dit is een chemische reactie, waarbij de loog verdwijnt en wordt omgezet in verzeepte vetten en glycerine. Loog verdwijnt helemaal, daarom staat het niet op de INCI-lijst van je stuk zeep. En glycerine wordt dus niet als ingrediënt toegevoegd, maar ontstaat tijdens het verzepingsproces. De glycerine maakt de zeep zacht en verzorgend.

Bij de juiste dikte gieten we de zeep in een grote mal en laten deze enkele dagen drogen. Wanneer de zeep hard genoeg is om te snijden, snijden we deze eerst in broden. De broden worden vervolgens nog een keer gesneden tot de stukken zeep zoals jij ze kent. Gemiddeld drogen onze zepen tussen de 4 en 6 weken. Dat is best lang hè? Ze krijgen zo de tijd om goed uit te harden zodat ze lekker lang meegaan.

Wat is een shampoo bar?

Een shampoo bar is een vaste shampoo, meestal in een ronde vorm geperst. Het lijkt echt op een vervanging van vloeibare shampoo, het bevat reinigende ingrediënten, schuimende ingrediënten en vaak veel verzorgende ene hydraterende ingrediënten. Afhankelijk van het haartype wordt er een speciale formule voor gemaakt.

Een shampoo bar is dus een shampoo in vaste vorm in plaats van in vloeibare vorm. Er zit dan ook geen water in. Omdat een shampoo bar echt lijkt op een vloeibare shampoo, hoeft je haar en je hoofdhuid er niet aan te wennen, dit in tegenstelling tot een haarzeep.

Onze shampoo bars worden geperst. De droge ingrediënten (zoals klei maar ook de natuurlijke sulfaten) worden gemengd met de verzorgende vloeibare ingrediënten zoals de olie. Nadat deze goed gemengd zijn, ontstaat er een soort korrelige pasta. Deze worden per stuk met de hand tot shampoo bar geperst.

Wat zijn dan de verschillen tussen de shampoo bar en de haarzeep?

  • De vorm: de shampoo bar is meestal rond, de haarzeep is vaak rechthoekig
  • De productie: de shampoo bar wordt geperst, de haarzeep wordt gegoten en moet vervolgens 4 tot 6 weken drogen
  • De samenstelling: onze shampoo bars bevatten natuurlijke sulfaten en reinigen dus vergelijkbaar met vloeibare shampoo, de haarzeep bevatten géén sulfaten, waardoor deze nog milder is, maar het haar voelt minder gereinigd aan en niet veel mensen kunnen wennen aan een haarzeep.
  • pH-waarde: onze shampoo bars hebben een pH waarde van maximaal 6,5. Dat ligt dicht tegen de normale pH van je haar en hoofdhuid. Een haarzeep is echte zeep en die heeft dus een pH waarde van ongeveer 8. Dat is veel hoger dan de natuurlijke pH waarde van je haar en je huid. Dit is precies de reden waarom er altijd wordt aanbevolen om je haar -nadat je het hebt gewassen met haarzeep- het beste kan nabehandelen met een azijnspoeling. Dat zorgt ervoor dat je haarschubben zich sluiten en je haar weer prettig glad aanvoelt. Je begint nu te snappen waarom niet iedereen kan wennen aan een haarzeep toch? ;-)

Uitproberen? Hier vind je de shampoo bars en hier vind je de haarzeep.

 Wat is haarzeep?

laat een reactie achter

Inloggen